top of page

SLOVINSKO - KRANJSKA GORA

1/1

Koncem léta jsme vyrazili s obytkou smět Itálie, Dolomity a kdybychom po cestě nezměnili tisíckrát směr a plány, nebyli bychom to my :)


První zastávku, jsme se rozhodli udělat v srdci Julských Alp, v Kransjke Goře, která je rovněž vstupní bránou do Triglavského národního parku.

Na park4night jsme našli parkoviště pod lanovkami ( 46.4871178N, 13.7778000E ), kde je trošku záhadou se tam dostat :) buď musíte porazit bránu, protože s obytkou se tam prostě kvůli výšce nedostanete a nebo to musíte švihnout do zákazu - ani jedno není asi ideál (hlavně, když vedle parkoviště je hned policejní stanice :) ) ale parkování přes noc tam je povolený, protože vás tam odpoledne přijde kápo zkasírovat :) (tuším jsme platili 12 euro (první noc nic, protože jsme dojeli až v noci).

Parkoviště je velké, hned pod sjezdovkami, parkují tam více méně jen obytky, dobrý výchozí bod pro tripy a pekárna nebo obchod s potravinami je kousíček, stejně tak dětská hřiště.


KRANJSKA GORA

Už samotné městečko nabízí spoustu možností. Ať už se vydáte na lanovku, kola, bobovku nebo jen do samotného srdce horského centra. Aktivit a míst ke koukání tam je spousty.


JEZERO JASNA

Další den jsme se vydali k jezeru Jasna. K jezeru se můžete vydat po obou březích řeky Pišnica a jedna trasa vám zabere asi 2,5 km. Trasu tam jsme se vydali stezkou TRIM STEZA (46.4799939N, 13.7828247E), která je trošičku víc ,,adventure" = ne moc ideální pro kočárek nebo kolo, ale pro vyběhání pejsků včetně koupačky úplně ideál.

Cestou zpátky jsme zkusili druhý břeh, který představuje vyštěrkovanou pohodovou cestu a na konci (u Kransjke Gory) vás čeká potom ještě pěkné dětské hřiště u vody.

U jezera Jasna vás potom čeká parádní podívaná. Jezero jsou vlastně dvě propojená umělá jezera, můžete je oběhnout kolem dokola , v půlce se zastavit v příjemném bistru na nějaká ten snack a nakrmit u toho třeba kačeny.

Opočinout si na molech s nádherným výhledem na Julské Alpy a v neposlední řadě nezůstanete ani o hladu, protože u sochy Zlatoroha na vás čeká pár bister s jídlem.

Kousek od jezera se potom můžete pokochat nádherným splávkem :) (paradoxně na něj můžete nejlíp koukat z hlavní silnice:) a nebo potom z tohoto bodu (46.4751697N, 13.7814603E) vyrazit na krásné vyhlídky, na které jsme bohužel nemohli, protože jediný most, přes který bychom se k nim dostali, se opravoval.


PRŮSMIK VRŠIČ

Následující den jsme se vydali k nejvyššímu průsmyku Slovinka, k průsmyku Vršič.. Přes tento průsmyk se dostanete třeba k neméně známému městečku Bovec, kde jsme byli mimochodem minulý rok a bylo to taky skvělý.

Podél celé cesty se vám otvírá spousta možností kde zastavit, jinými slovy se nemusíte hnát až na samý vrchol, ale určitě není špatný zastavit třeba i někde níž a vyrazit se někam projít. My jsme měli samozřejmě ambice až na samý vrchol, ale nakonec nás zastavily krávy na silnici a tak jsme to zaparkovali tam (46.4391600N, 13.7484117E).

A vůbec to není špatný místo. Můžete se odtud vydat přímo k Vršiči, nebo i na jiné vyhlídky. Místo vás uchvátí svým výhledem, volně pasoucími se krávami, ovcemi, chatka s občerstvením...Je to nádherný místo a strávila bych tak klidně celý den.

Ale všechno krásné jednou konči a i my se museli rozloučit, protože nás čekal ještě přesun do Itálie :) ale o tom zase v příštím článku :)


DALŠÍ TIPY

Dám vám sem ještě dva tipy, které jsme dostali, ale bohužel nebyl čas je vyzkoušet :)


LAGO DI FUSINE

Jsou to dvě krásná jezera už na italské straně a dostanete se k nim hezky na kole přímo z Kransjké Gory (cca 12 km jedna cesta). Vypadá to tam moc pekně, takže doufám, že bude ještě někdy příležitost.


KEMP ŠPIK

Kdo by vyloženě nechtěl trávit čas na parkovišti, tak jsme dostali tip na kemp Špik, který je kousek za Kransjkou Gorou, v Gord Martuljek.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page